Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Değişen koşullara uyum göstermek

28 Şubat 2013 Perşembe::

Bazı yöneticiler, “Durgun suda herkes kaptan” sözünü doğrularcasına normal dönemlerde çok başarılı olabilir. Değişim, derinden derine gerçekleştiğinde veya çok ani olduğunda ise hesaplar şaşar. İşte bazı örnekler:

Yazı Boyutu : A A A A

Geçen yüzyılın 70’li yıllarına kadar, Türkiye’deki kumaş şirketlerinin başlıca hedef kitlesi, tüccar terziler ve bir dikiş makinesi ile kendi giysilerini diken ev kadınlarıydı. Sonraları konfeksiyon yaygınlaşınca, kumaşların başlıca alıcısı giyim şirketleri oldu. Herkesin fark ettiği bu değişimi, bazı kumaşçılar nedense algılayamadı ve eski pazarlama kanallarını değiştirmedi. Bu gaflet bazı şirketlerin bir dönem büyük sorunlar yaşamasına yol açtı.

Benzer gaflet örnekleri, zengin ülkelerde ve dev şirketlerde de görüldü. ABD’nin üç büyük otomotiv şirketindeki sorunların kaynağını, General Mo-tors’un eski başkan yardımcılarından Robert Lutz bir toplantıda şöyle açıklamıştı: “ABD’nin seçkin fakültelerinden mezun olanların yöneticilik dönemleri, ekonominin büyümesi ve ürün mükemmeliyeti üzerinde olumsuz etki yaptı. Ben dahil bu MBA dereceli yönetici grubu, yalnızca kârı azami düzeye yükseltecek kısa vadeli önlemlere öncelik verdi. Bu kişiler, imajın, hayat tarzlarının, sürücü deneyiminin, moda ve trendlerin, oto satışları üzerindeki etkisini hiç anlayamadı.”

1880’de kurulan fotoğraf şirketi Ko-dak’ın, göstere göstere atak yapan teknolojiye 30 yıllık bir gaflet dönemi sonucunda yenik düşmesi, bu konudaki en dramatik örneklerden biri oldu. Yeni teknolojinin ilk kez Kodak’ta icat edilmesine ve şirket içinde mevcut teknolojinin geleceğin karanlık olduğu konusunda yazılan raporlara rağmen, yönetim, kararsızlık ve ataletten kurtulamadı. Bu devasa aymazlığın sonucu, 2012’nin ilk ayında yapılan iflas başvurusuydu.

RÜZGÂRA GÖRE YELKEN AÇMAK

Bir dönemin efsanevi futbolcusu Paul Cruyff, bu spor dalı konusunda şu yorumu yapmıştı: “Futbol basit bir oyundur. Ancak esas zor olan basit oynamaktır.” Jş hayatının temel ilkeleri de futbolda olduğu gibi basittir: Toplumdaki ve pazardaki trendlerin yönü ve gücü belirlenip gerekli önlemler alındığında başarı eninde sonunda gelir.

İnternet çağının teorisyenlerinden Chris Andersen’in “Uzun Kuyruk” adlı kitabında Paul Graham’dan yaptığı alıntıda aynı gerçeğin farklı bir ifadesini görebilirsiniz: “Google, yelkenini pazarda esen rüzgârlara göre açarak fazla bir gayret göstermeden başarıya ulaşıyor. Bazı medya patronları, müzik şirketleri ve Microsoft ise tüketicilerine ve küçük şirketlere karşı davalar açarak, rüzgâra karşı yol almayı deniyor.”

Trendlere ve yeniliklere direnmeyi deneyenlerin sonunu siz nasıl görüyorsunuz?

İŞ HAYATINDAKİ GAFLETİN NEDENLERİ

Sözlükler, “gaflet” kelimesini “çevresindeki gerçekleri görmemek, sezmemek, aymazlık, dikkatsizlik ve ihtiyatsızlık” olarak tanımlar. Bazı deneyimli girişimcilerin çevresindeki olayların farkına varamaması veya bunları algıladığı halde gerekli önlemleri alamaması aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır:

■ Zihniyet tuzağı: Geçmişin gözlemlerinin ve deneyimlerinin şekillendirdiği, ezberlerin derinlere kazıldığı zihinler, yeni görüşlere umutsuzca direnir.

■ Eski iş modeli: Yönetici, şirketini ve kendisini başarıya ulaştıran eski iş modeline takılıp kaldığında, yeniliklerin önemini kavrayamaz.

■ Gurur ve kibir: Bu iki duygu, yeni eğilimlerin ve ürünlerin küçümsenmesine ve rakiplerin ciddiye alınmamasına neden olur.

■ Katı hiyerarşi: Şirket içi demokrasi sığ olduğu takdirde değişimi bizzat yaşayan genç kuşak, önerilerini yukarıya iletemez.

■ Kararsızlık: Değişimi fark eden bir bölüm yönetici, alternatif önlemlerin analiz ve seçiminde geciktiği takdirde rekabet trenini kaçırabilir.

■ Yama yapma: Hızlı değişim dönemlerinde iş modelini tümden değiştirmek yerine sorunların üstünü yama türü önlemlerle örtmek bir işe yaramaz.

■ Aşırı uzmanlaşma: Yöneticinin belirli bir konuda uzmanlaşması, bu konu dışındaki olguları gözden kaçırmasına yol açabilir. Tablonun bütününe bakmayanların önlemleri yetersiz kalır.

■ Teknolojiye odaklanma: Yalnız yeni teknolojiler üzerinde yoğunlaşan bir yönetim tarzı insanların tutum, davranış ve hayat tarzlarında ki değişimin algılanmasını zorlaştırır.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.